Etusivu » Avioehtosopimuksen rekisteröinti

Avioehtosopimuksen rekisteröinti

Avioehtosopimuksen rekisteröinti täytyy tehdä Digi- ja väestötietovirastossa, jotta se on lainvoimainen. Avioehtosopimus tulee voimaan, kun se toimitetaan Digi- ja väestötietovirastoon rekisteröitäväksi.

Jokainen Digi- ja väestötietovirasto on toimivaltainen ottamaan avioehtosopimuksen rekisteröintihakemuksen vastaan. Digi- ja väestötietovirastot veloittavat avioehtosopimuksen rekisteröinnistä erikseen.

Digi- ja väestötietovirasto ovat osa valtion paikallishallintoa ja ne vastaavat muun muassa oman alueensa väestötietojärjestelmästä, holhousasioista sekä valtakunnallisesta kuluttajaneuvonnasta.

Digi- ja väestötietoviraston muita tehtäviä ovat esimerkiksi avioliiton esteiden tutkinta, nimenmuutosasiat ja perukirjojen osakasluetteloiden vahvistaminen. Digi- ja väestötietoviraston henkikirjoittaja suorittaa siviilivihkimiset.

Tilaamalla avioehtosopimuksen Asianajotoimisto Legistum Oy:lta saat ohjeet rekisteröintiä varten ja rekisteröintilomakkeen täytettäväksi. Avioehtosopimuksen voi myös tehdä jo hyvissä ajoin niin, että se astuu voimaan naimisiinmenopäivänä.

Avioehtosopimuksen voimaantulo edellyttää rekisteröintiä Digi- ja väestötietovirastoon. Tämä rekisteröinti ei kuitenkaan tarkoita sopimuksen pätevyyden tarkistamista viraston toimesta. Avioehtosopimuksen tulee olla asianmukaisesti päivätty, allekirjoitettu ja kahden todistajan vahvistama. Mikäli sopimus on laadittu ennen avioliiton solmimista, se rekisteröidään vasta vihkimisen jälkeen. Sitä voidaan kuitenkin toimittaa virastoon jo ennen vihkimistä.

Avioehtosopimuksen rekisteröinti ei ole sidottu mihinkään aikarajaan, kun avioliitto jatkuu normaalisti. Se voidaan siis rekisteröidä vaikka vuosienkin kuluttua sen tekemisestä. Kuitenkin on yksi ehdoton takaraja rekisteröinnille. Kun avioliitto päättyy toisen puolison kuolemaan tai avioerohakemuksen jättämiseen, avioehtoa ei voi enää rekisteröidä, vaikka sopimus olisi tehty ennen avioliiton solmimista tai sen aikana.